Bursa Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu kişinin standart ağız bakımı ile üstesinden gelemeyebileceği, birçok farklı sebepten ortaya çıkabilen, kişinin sosyal yaşamına ve özgüvenine zarar verebilen bir durumdur. Hijyen eksikliğiyle ortaya çıkabileceği gibi ağız kuruluğu, sigara kullanımı, çeşitli sistemik hastalıklar, dişeti problemleri gibi birçok sebepten ortaya çıkabilir. Nedenin tespit edilmesi ve doğru bir tedavi planlaması için bir diş hekimine başvurmak en doğru karar olacaktır.
Ağız kokusu neden olur?
Ağız bakımının iyi gerçekleştirilememesi durumunda ortaya çıkabilir. Kötü ağız hijyeni, dişlerin arasındaki küçük boşluklarda uzun süre bekleyen yiyecek artıklarının çürümesi ile beraber ağız kokusuna sebep olabilir. Besin artıkları ağız ortamındaki bakterilere besin sağlayarak bakteri artışına ve buna bağlı ağız kokusuna neden olur. Bakteri artışı sonucunda çeşitli enfeksiyonlar görülebilir. Yoğun bakteri ve besin varlığı, yanlış veya eksik diş fırçalama, diş ipi kullanımının aksatılması diş yüzeyinde bakterilerin birleşerek fırçayla uzaklaştırılamayacak plak oluşturmasına sebep olur. Diş üzerinde biriken plak kötü kokunun sebebi olabilir. Diş plağı zamanında uzaklaştırılmazsa diş taşına (tartar) dönüşebilir, diş çürüklerine sebep olabilir. Dişetinde inflamasyon ve harabiyete yol açan bu durum gingivitis, periodontitis gibi dişeti enfeksiyonlarına da davetiye çıkarır.
Sinüs enfeksiyonu, çeşitli üst solunum yolu hastalıkları, reflü, şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıklar da ağız kokusunun sebebi olabilir. Ağız kuruluğu ağız kokusunun en yaygın sebeplerinden biridir. Tükürük hem ağızda sürekli bir yıkama sağlaması, hem ağız pH’ını dengelemesi, hem de içerdiği enzim ve hücrelerle ağız kokusunu önleyen doğal bir salgıdır. Çok çeşitli sebeplerle oluşabilen ağız kuruluğu bakterilerin daha kolay üreyebilmesine ve ağız kokusu oluşturmasına neden olabilir.
Sigara kullanımı da ağız kokusu oluşumunda oldukça ciddi bir etkendir. Sigara dumanı ağız içinde ciddi sıcaklık değişimleri yaparak ağız dokularına zarar verir, dişeti hastalıklarına sebep olabilir, bakterilere uygun bir ortam oluşturur. Sigara dumanının içerdiği maddeler diş ve dişeti yüzeylerine tutunarak kokuya sebep olabilir. Sigara kullanımı ağız kuruluğu oluşturur. Hormonal problemler-değişimler, bağırsak tıkanıklığı, yanlış diyet gibi sebeplerden de ağız kokusu oluşabilir.
Ağız kokusu nasıl tedavi edilir?
Tedavinin ilk aşaması kokunun sebebini veya sebeplerini tespit etmektir. Daha sonra bu faktörlerden kurtulmak için bir yol izlenmelidir. Su tüketiminin iyi bir seviyeye getirilmesi, diyetin düzenlenmesi, tütün ürünleri kullanımının bırakılması, ağız hijyeninin iyileştirilmesi, sistemik bir faktör varsa onun tedavisi, şekersiz tatlandırıcılı sakızların kullanılması sorunun çözülmesi için gerekli olabilir. İyi bir ağız sağlığına ulaşmak, teşhis almak, ağız içi problemlerin tedavisi için bir diş hekimine başvurunuz.