Bursa Estetik Diş Dolgusu
Estetik dolgu nedir?
Estetik dolgu, doğal dişlerin çürük ve çeşitli nedenlerle kaybettiği estetik ve fonksiyonunun doğal dişlerle mükemmel bir uyum içerisinde geri kazandırılmasıdır. Günümüzde dişin doğal dokusuna oldukça benzer kompozit dolgular uygulanmaktadır. Geçmişte özellikle az görünen arka bölgelerde sağlamlığı nedeniyle amalgam dolgular uygulanmaktaydı. Ancak estetik beklentilerin artması, kompozit ve porselenlerin geliştirilerek arka bölgedeki yüksek kuvvetlere direnecek dayanıklılığa ulaşması gibi faktörlerin etkisiyle bu malzemeler artık amalgam yerine arka dişlerde de oldukça sık kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde kompozitler; dişlerle aynı renkte, dişlerin şeffaflığını taklit edebilen, ağız dokularıyla uyumlu, doğal dişlerde aşınmaya sebep olmayan, çürük dişte daha az madde kaybına olanak sağlayan, dişe uyum sağlayarak ikincil çürüklerin oluşma riskini azaltan bir malzeme haline gelmiştir.
Amalgam dolguların uygulanabilmesi için çürüğü temizlenen dişin üzerinde belirli bir forma sahip bir kavite oluşturulması gereklidir. Kompozit materyallerin kullanımı bu gerekliliği ortadan kaldırmıştır. Diş dokusunun daha çok korunması, daha serbest formdaki dolgular, kompozitlerin farklı materyal özellikleri ve uygulanma teknikleriyle mümkün hale gelmiştir.
Dişimde dolgu olduğu fark edilir mi?
Ağızda her bölgede, farklı renk ve estetik seçenekleriyle dolgular yapılabilmektedir. Doğru teknik ve materyal kullanımı ile doğal dişten ayırt edilemeyecek dolgular yapmak mümkündür. Ancak kompozit dolgunun tercih edilmemesi gereken bazı durumlar da vardır. Dişte aşırı bir harabiyet söz konusu ise desteksiz mine ve kompozit materyalde kırıklar olabilir. Böyle durumlarda daha farklı tedavi seçenekleri değerlendirilir. Dişlerde yoğun lekeler veya renk farklılıkları mevcutsa kompozit bunları kompanse edemeyebilir. Ayrıca kişinin iyi bir estetik beklentisi varsa, ileride beyazlatma yaptırmayı düşünüyorsa dişlerin son hallerine gelmesi, estetik dolgunun daha sonra yapılması daha doğru olacaktır. Estetik dolgular hem kırık hem de çürük nedeniyle estetiği bozulmuş dişlerde uygulanabilir.
İyi bir ağız hijyeni hem yapılan dolgunun ömrü, hem oluşan estetiğin korunması, hem de ikincil çürüklerin önlenmesi açısından önemlidir. Zayıf hijyene sahip bir ağızda uygulanan estetik dolguların zamanla dişle olan uyumunu kaybetmesi, dişle farklı renklere gelmesi, dolguda kırıklar mümkün olabilmektedir.
Dolgu yaptırmalı mıyım?
Dişte kavite oluşturan çürükler yüksek sayılarda bakteri içerir. Diş yüzeyinin bozulmasına sebep olarak plak tutulumunu kolaylaştırabilir. Besin artıklarının çürük bölgesinde kalmasına ve temizlenememesine neden olarak çürüğün hızla ilerlemesine ve genel ağız sağlığının bozulmasına neden olabilir. Diş yapısını zayıflatarak kırılmalara, çatlaklara yol açabilir. Diş kök kanallarının içinde bulunan pulpa dokusunu irrite ederek hassasiyete neden olabilir, ilerlemesi halinde pulpa enfeksiyonlarına yol açarak yoğun ağrılara sebep olur. Bu durumda basit bir dolgu ile restore edilebilecek diş, ilerleyen dönemde kök kanal tedavisi gerektirebilir. Çürüklerin mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi bu nedenle önemlidir.
Kalan sağlıklı diş dokusu, yumuşak doku sağlığı, ağız hijyeni, diş yapısı, pulpa sağlığı, çürüğün yapısı ve durumu gibi faktörler göz önünde bulundurularak doğru tedaviye karar verilmelidir. Estetik dolgular için kompozit kullanılabildiği gibi laboratuvarda hazırlanmış porselen dolgular da mevcuttur. En uygun tedavi seçeneklerini öğrenmek, muayene olup bilgi almak için bir diş hekimine başvurunuz.