Nilüfer Ağız ve Diş Sağlığı - Diş Hekimliği
Diş eti çekilmesi ve tedavisi
Diş eti çekilmesi nedir?
Diş eti dokusunun diş yüzeyinden damağa doğru gerileme hareketine diş eti çekilmesi ( gingival retraksiyon ) diyoruz. Diş eti çekilmesi sonucunda dişin kökü yani diş eti altında kalan kemiksi doku ortaya çıkar ve buna bağlı olarak başta hassasiyet olmak üzere diş kaybına kadar bir çok rahatsızlık ortaya çıkar. Bu yazımızda Nilüfer Pena Dent Diş Hekimleri olarak sizlere diş eti çekilmesi neden olur? Nasıl önlem alabiliriz? Tedavisi nedir? Bunlardan bahsedeceğiz. Sizlerde yaşadığınız sorunları bizlere instagram üzerinden iletebilir. Ücretsiz muayene randevusu alarak bire bir diş hekimlerimiz ile görüşebilirsiniz.
Diş eti çekilmesi neden olur?
Periodontal rahatsızlıklar : Diş ve diş eti yüzeyinde biriken bakteri tabakası diş etinde iltihaplanma ve bunun sonucunda diş eti çekilmesi gerçekleşmektedir.
Hatalı diş fırçalama : Gereğinden sert diş fırçaları ve diş etine travma yaratacak kuvvette diş fırçalamakta diş eti çekilmelerine sebep olan faktörlerdendir.
Diş taşı birikimi : Tüketilen gıdalar diş yüzeyinde olduğu gibi zamanla diş eti aralarında da birikir. Bu kalan gıda artıkları zamanla plak ve taş oluşumuna neden olur. Plak ve diş taşı oluşumu diş etlerinde çekilmeye neden olur.
Diş sıkma ve gıcırdatma ( Bruksizm ) : Diş sıkma ve gıcırdatma sonucunda diş ve diş etlerine oluşan baskı diş etlerinin çekilmesine sebep olabilir.
Hormonsal değişiklikler : Bazı hormonlarımızın eksikliği veya yüksekliği diş eti çekilmelerine sebep olabilmektedir.
Genetik faktörler : Diş eti çekilmeleri genetik olarak aileden gelen bir sorun olarak da karşımıza çıkabilir.
İlaç kullanımı : Bazı ilaçlar diş eti çekilmelerine neden olabilmektedir. Bunu net öğrenmek için mutlaka ilacınız ile beraber bir diş hekimine muayene olunuz.
Diş eti çekilmeleri sadece ağız sağlığı için değil tüm vücudumuzun sağlığı için önemlidir. Ayrıda estetik açıdan da diş eti çekilmeleri dişlerin formunu, dizisini ve diş kayıplarını etkilemektedir. Yazımızın devamında Nilüfer Pena Dent Diş Hekimleri olarak sizlere diş eti çekilmeleri için almamız gereken önlemleri ve tedavi yöntemlerini anlatacağız.
Diş eti çekilmesi için önlem ve tedaviler
Diş eti çekilmeleri için en iyi önlem tabiki doğru ve düzenli ağız bakımıdır. Dişler orta sertlikte bir fırça ile diş etinden dişe doğru fırçalanmalıdır. Kontak noktaları dediğimiz dişlerin birleşim yerlerinde biriken plak ve gıda artıkları için mutlaka diş ipi yapılmalıdır. Fırçalama ve diş ipi sonrasında ağız bol bol çalkalanmalıdır. 6 aylık rutin haline getirilmiş diş hekimi muayeneleri yapılmalıdır. Bazı insanlarda ne yazık ki ne kadar ağız bakımı düzenli yapılsa da yeterli olmaz bu nedenle oluşan diş taşları için belli aralıklarla bir diş hekimine diş taşı temizliği ( Detertraj ) yaptırılmalı. Bu ileride oluşacak diş eti çekilmeleri için alınabilecek en önemli önlemdir.
Diş eti çekilmesi tedavisi
Çekilmiş bir diş etini geri getirmek ne yazık ki pek mümkün değildir. Ancak devam eden diş eti çekilmelerinin önüne geçmek için en iyi tedavi düzenli diş taşı temizliğidir. Daha ileri diş kayıplarına sebep olabilecek diş eti çekilmeleri vakaları için mutlaka uzman bir diş hekiminden yardım alınmalıdır. Uzman diş hekimi uygun gördüğü takdirde yumuşak doku grefti olarak da adlandırılan, ağız içerisinden alınan bir parça diş etinin çekilen bölgeye uygulanması gibi bir cerrahi tedavi de planlanabilir.
Sizlerde diş eti çekilmesi veya farklı bir sağlık problemi yaşıyorsanız bizlere iletişim kanallarımızdan ulaşabilir ve ücretsiz muayene randevusu alabilirsiniz. Nilüfer Pena Dent’in tecrübeli hekimleri sizler için en doğru tedaviyi sunacağından şüpheniz olmasın. Tüm okurlarımıza sağlıklı gülüşler dileriz.
Ücretsiz Muayene ve Danışma Hattı
0224 502 88 22
İhsaniye Mah. FSM Bulvarı No:36B/F Nilüfer Bursa
Bizi takip etmeyi unutmayın. Sosyal medyadan önceki vakalarımızı inceleyebilirsiniz.