Menü Kapat

Ağız Kokusu Tanı ve Tedavi

ağız kokusu bursaAğız kokusu, sosyal hayatta özgüven eksikliğine sebep olan ve karşımızdaki insanı rahatsız eden önemli bir sağlık problemidir. Ağız kokusu genel olarak diş eti hastalıkları, diş çürükleri veya ağız hijyeninin sağlanamaması ile meydana gelir. Yazımızın devamında ağız kokusunun nedenlerini ve tedavi yöntemlerini ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız kokusuna neden olan pek çok faktör olabilir. Toplumda en yaygın görülenleri şunlardır:

Diş eti rahatsızlıkları : diş eti rahatsızlıkları diş etinin iltihaplı veya plak birikimi gibi durumlarda kokuya sebep olabilmektedir.

Diş çürükleri : Ağız içerisinde çürük diş veya dişler varsa üreyen bakteri ve gıda kalıntıları kötü kokuya sebep olabilmektedir.

Yetersiz ağız hijyeni : Toplumda en yaygın görünen ağız kokusu nedeni yetersiz veya hatalı ağız bakımıdır. Yalnızca diş fırçalamak ağız hijyeni için yeterli değildir. Fırçanın ulaşamadığı diş araları için diş ipi kullanımı veya ağız duşu kullanımı bu bölgede kalan gıda artıklarını temizlemek için önemlidir. Ayrıca dil yapısı itibari ile bakteri tutunmasına çok müsaittir. Ağız bakımı sırasında dilde fırçalanmalı veya bunun için özel üretilmiş dil kazıyıcıları kullanılmalıdır.

Ağız kuruluğu : Ağızda yeterli tükürük üretimi olmaması durumunda, ağız kurur ve kötü koku oluşabilir. Bu durum, belirli ilaçların yan etkisi, tükürül bezi rahatsızlıkları, ağız açık uyunması, uyku apnesi gibi sebeplerden meydana gelebilir.

Tanı

Ağız kokusu tanısı klinik ve radyolojik muayene sonrasında konulur. Bu detaylı muayene sırasında çürükler, ağız hijyeni, kistler, diş eti sağlığı öncelikle göz önünde bulundurulur ve sorunlar tespit edildikten sonra tedavi planlaması yapılır.

Tedavi

Ağız kokusunu hastanın sorunu tespit edildikten sonra çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilir. Bunların genelinden bahsetmek gerekirse :

Ağız Hijyeni İyileştirmesi : Ağız hijyeninin iyileştirilmesi, ağız kokusunun önlenmesinde ve tedavisinde temel adımdır. Bu adımlar arasında düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, dil temizliği ve ağız gargarası kullanımı yer alır.

Diş Tedavisi : Diş eti hastalıkları veya diş çürükleri gibi diş sorunları varsa, bunların tedavisi gereklidir. Diş hekimi, çürükleri temizleyebilir, dolgu yapabilir veya diş eti tedavisi uygulayabilir.

Diyet Değişiklikleri : Bazı yiyecekler ve içecekler ağız kokusunu artırabilir. Aşırı baharatlı gıdalar, sarımsak, soğan gibi kokulu gıdaların tüketimi azaltılabilir.

Ağız kuruluğu : Ağız kuruluğu sorunu varsa, tükürük üretimini artırmak için tükürük uyarıcıları kullanılabilir. Bunlar, özel olarak formüle edilmiş sakızlar veya tükürük arttırıcı ağız spreyleri olabilir.

Doktor Ziyareti : Bazı durumlarda, ağız kokusu sistemik bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu nedenle, sürekli ağız kokusu şikayeti olan kişilerin bir doktora danışmaları önemlidir.

Sizlerin de ağız kokusu şikayetiniz varsa bize sayfanın alt kısmında yer alan iletişim kanallarından ulaşabilir ve ücretsiz muayene randevusu alabilirsiniz. Bursa Pena Dent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak toplum sağlığına katkıda bulunmak adın muayene ve röntgen ücreti alınmamaktadır. Tecrübeli Diş hekimlerimiz diş hekimliğinin tüm branşlarında sizlere hizmet vermektedir. Sağlıklı gülüşler dileriz.