Bursa Diş Dolgu Tedavisi
Dolgu tedavisi nedir?
Dolgu tedavisi, Çürük, çatlak veya travma gibi nedenlerden dolayı kaybedilen diş dokusunu çeşitli dolgu materyalleri ile restore edilmesi işlemidir. Dolgu tedavisi ile dişin kaybedilen çiğneme fonksiyonunun geri kazanılması amaçlanır.
Dolgu tedavisi nasıl uygulanır?
Dolgu uygulanacak bölgede çürük doku mevcut ise önce bölgede bulunan çürük çeşitli diş hekimliği aletleri ile titizlikle temizlenir. Sonrasında hekim tarafından uygun görülen, kayıp dokuyu taklit edecek ve fonksiyonu sağlayacak olan dolgu materyali uygulanır. Diş durumuna ve hastanın ağrı hissine göre lokal anestezi altında da uygulanabilir.
Kaç çeşit dolgu tedavisi vardır?
Dolgu çeşitleri günümüzde kompozit dolgular, porselen dolgular ve amalgam dolgular olmak üzere 3 farklı materyalden uygulanmaktadır.
Kompozit diş dolgusu
Kompozit diş dolguları beyaz ve beyazın tonları olarak üretilmiştir. Her diş doku ve tonuna uygun olarak hekim tarafından uygulanabilir. Renk seçeneklerinin olması estetik açıdan da büyük avantajlar sağlamaktadır. Aralıklı dişlerin doldurularak kapatılması, ön bölge doku kayıplarının restorasyonu, rengi değişmiş dişlerin üzerinin kaplanması gibi durumlarda rahatça kullanılabilir. Fiyat olarak porselen materyallere göre çok daha avantajlıdır. Uygulanması hasta konforu açısından da hekim açısından da oldukça güvenli ve kolaydır. Hekim istediği diş formunu oluşturduğunda mavi UV ışık kullanarak kompozit dolgu materyalini sertleştirir ve dolgu kullanılabilir hale gelir. UV ışığı ile sertleştirilmesinden dolayı halk arasında ışıklı dolgu veya lazer dolgusu olarak da bilinmektedir.
Porselen dolgular diş ile en uyumlu dolgulardır. Porselen dolgular diğer dolgu materyallerine göre daha dayanıklıdır. Porselen dolgular en az 2 seansta uygulanmaktadır ilk seans diş dolguya hazır hale getirilir varsa çürük doku temizlenir ve ölçü alınır. Ölçüye göre porselen tasarlanırken, dişe geçici dolgu uygulanır 2.seansta geçici dolgu çıkarılıp yerine porselen dolgu uygulanır. Diğer dolgu türlerine oranla fiyat olarak biraz daha maliyeti yüksektir.
Amalgam diş dolgusu
Amalgam dolgular metal içerikli dolgulardır. Arka bölgelerde kullanımı uygun görülür, bunun sebebi amalgam dolgunun koyu renkli olmasıdır. Sert dokusu nedeniyle uzun ömürlüdür ancak içeriğinde civa, kalay, bakır ve gümüş olmasından dolayı alerjik reaksiyon gösterme ihtimali yüksektir. Yapılan araştırmalar sonucunda insan sağlığı açısından kullanılmaması uygun görülmektedir.