Menü Kapat

Bursa Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisi

Diş sıkma nedir?

Bursa Nilüfer Botox ve Botoks

Kişinin dişlerini çiğneme hareketleri dışında istem dışı birbirine bastırdığı, gıcırdattığı, bruksizm adı verilen hareket bozukluğudur. Uykuda veya uyanıkken karşılaşılabilen bu durumun yetişkinlerin %20’sinde var olduğu tespit edilmiştir. Gündüz bruksizminin fizyolojisi veya patolojisi tam olarak belirtilememiş olsa da stres ve anksiyete en önemli risk faktörleri arasında sayılır. Gece görülen bruksizmde ise genellikle aile bireyleri, kişinin diş gıcırdatma ve çarpma seslerini fark eder. Dişlerde, dişetlerinde, çene ekleminde, hatta yüzün diğer bölümlerinde hissedilen yoğun ağrılar olabilir. Bazı sebebi bulunamayan baş ağrılarının da sebebi diş sıkma olabilir. Geceleri dişlerini sıkan kişilerde bu ağrılar özellikle sabah saatlerinde yoğunlaşır. Bruksizm; normal dışı diş ilişkileriyle, çiğneme alışkanlıklarıyla da ilişkilendirilir, ancak bu faktörlerin etkileri yalnızca limitli olarak ispatlanmıştır. Uyku apnesi veya horlama şikayeti olan bireylerde de bruksizmle daha sık karşılaşılmıştır.

Diş sıktığımı nasıl anlarım?

Diş sıkan kişilerde uzun vadede dişlerde aşınmalar, düzleşmeler olur. Dişlerde ağrı, hassasiyet, dişeti problemleri görülebilir. Baş ağrıları, çene ekleminde (kulak ağrısıyla karıştırılması mümkündür), yüzün çeşitli bölgelerinde ağrılar olabilir. Diş dolguları ve protezlerinde aşınma, hatta kırılmalar olabilir. Isırma kasları güçlenir, büyür ve daha sert hale gelir. Ağız açma hareketi esnasında ağrı oluşabilir, ağız açıklığında kısıtlılık meydana gelebilir. Doğru tanı için bir diş hekimine başvurmanız en doğru karar olacaktır.

Diş sıkma tedavisi nasıl olur?

Bruksizm üzerinde çokça çalışma yapılan ve tartışılan bir alandır. Yaşamı tehdit eden bir hastalık olmasa da yaşam kalitesi üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabilir. Tedavi için birçok seçenek bulunsa da yalnızca birinin üstünlüğü kanıtlanmamıştır, kombine tedaviler gerekli olabilir.

Bruksizm tedavisinin öncelikli amaçları hastalığın ağız ve diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, çene ekleminin maruz kaldığı aşırı kuvvetleri hafifletmektir. Bu tedaviler; oklüzal apareylerin (splint) uygulanması, diş temaslarında yapılacak değişiklikler, psikolojik tedavi, fizik tedavi, ilaç kullanımı ve botoks uygulamasıdır. Bazı kısa süreli diş sıkma vakalarında stres faktörünün ortadan kalkmasıyla diş sıkmanın hafiflemesi veya ortadan kalkması mümkün olabilir.

Oklüzal splintler diş ilişkilerinin değiştirilmesi, ısırma halinde dişler arası mesafenin arttırılması gibi amaçlarla uygulanır. Çene ekleminin korunması ve hastalığın semptomlarının hafifletilmesinde yararlıdır.

Diş sıkmanın ilaçla tedavisi için antidepresan ya da kas gevşeticiler ağrılarda hafifleme sağlasa da çeşitli yan etkileri ve tüm vücudu etkileyen bir tedavi olması sebebiyle nadiren tercih edilirler.

Günümüzde en yaygın kullanılan tedavi seçeneklerinden biri ise botoks uygulamasıdır. Aşırı güçlenmiş ve aşırı aktif çiğneme kaslarının kasılma etkinliğini azaltma yoluyla etki gösterir.