Bursa Diş Hekimi - Hassasiyet Tedavisi
Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer
( Nilüfer Diş Hekimi ) Dişlerimiz yapı itibari ile dıştan içe doğru mine yani dişin en dayanıklı ve sert kısmı bulunur. Mine tabakasının hemen altında sarımsı renkli dentin tabakası onun altında ise dişin canlı dokusu olan pulpa bulunur. Diş minesinde kırılma, çatlama, çürüme gibi nedenlerden dolayı aşındığında veya doku kaybı görüldüğünde pulpa yani dişin canlı dokusu soğuk, sıcak, acı, tatlı, ekşi gibi değişkenlik durumlarında ani hassasiyet ağrısı veya sızısı hissedilir. Aynı durum dişeti çekilmesi sonucunda dişin minesiz kısmı olan sement ortaya çıktığında da yaşanır.
Bu durumu dişlerimizin verdiği bir tehlike alarmı gibi algılaya biliriz. Hassasiyet ilk hissedildiği anda bir diş hekimine mutlaka muayene olmak gelecekte oluşacak daha büyük bir sağlık probleminin önüne geçmek adına çok önemlidir. Diş hekiminizin muayenesi sonucunda hassasiyet belirlenir ve uygun tedavi planlanır.
Diş hassasiyeti nedenlerini genel olarak sizler için sıraladık.
- Dişeti hastalıkları
- Diş çürükleri
- Diş plaklarının oluşumu
- Diş minesinin erimesi veya aşınması
- Diş sıkma ( Bruksizm )
- Yanlış diş fırçalama
- Bilgisiz diş beyazlatma ürünlerinin kullanımı
Nilüfer Diş Hekimi Tavsiyesi
Mümkün olduğunca asitli gıdalardan ve yapışkan şekerli gıdalardan uzak durulmalı. Gıda tüketiminin ardından dişler fırçalanmalı eğer fırçalanamıyorsa ağız çalkalama suları kullanılabilir fakat bunlardan hiç biri yanınızda bulunmuyorsa alternatif olarak su ile çalkalamak gerekmektedir. Günde en az iki defa dişler fırçalanmalı özellikle yatmadan önce en az bir dakika fırçalamaya özen gösteriniz. Fırçalama sırasında her zaman dişetinden dişe doğru süpürür gibi fırçalayınız. Sadece diş fırçalamak ağız bakımı için yetersizdir. Diş ipi kullanımı fırçanın ulaşamadığı ara yüzde biriken plakların temizlenmesi için önemlidir. Son olarak en az 6 ayda bir mutlaka bir diş hekimine hiçbir sorununuz olmasa bile muayene olarak gelecek problemlerin önüne geçilmelidir.